Mikä on Sinfoniaorkesteri Vivo?

Sinfoniaorkesteri Vivo on valtakunnallinen nuorten sinfoniaorkesteri, johon kuuluu lähes sata nuorta soittajaa.

Vivon soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea, yli 50 eri kunnasta. Soittajien ikähaarukka on tällä hetkellä 13 – 25 vuotta, keski-ikä noin 18 vuotta.

Enemmistö Vivon soittajista on yläkoulussa ja lukiossa olevia nuoria sekä päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja kokemusta orkesterissa soittamisesta.

Taustaa

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret soittajat, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat halustaan soittaa yhdessä ympäri vuoden. Kapellimestari Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Sinfoniaorkesteri Vivo on toiminut ja konsertoinut säännöllisesti vuodesta 1986 lähtien.

Kari Tikan jälkeen taiteellisina johtajina ovat toimineet Mikko Franck vuosina 1997-1999, Tibor Bogányi vuosina 2000-2002 ja Esa Heikkilä vuosina 2003-2016. Kapellimestari Erkki Lasonpalo aloitti Vivon taiteellisena johtajana vuoden 2019 alussa.

Vivo käytännössä

Sinfoniaorkesteri Vivo toimii periodiluonteisesti. Se konsertoi ja järjestää orkesteriperiodeja ympäri Suomea 4 – 6 kertaa vuodessa. Toiminnassa huomioidaan se, että soittajat ovat kotoisin joka puolelta Suomea; siksi periodeja pyritään järjestämään eri puolilla maatamme.

Sinfoniaorkesteri Vivo korvaa soittajiensa matkakulut ja huolehtii majoituksesta, jotta osallistuminen on mahdollista kaikille mukaan hyväksytyille asuinpaikasta tai taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Majoitus järjestetään usein kouluissa tai muissa oppilaitoksissa.

Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut ulkomailla Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa.

Vivon toiminnan vuonna 2024 takaavat Suomen Kultturirahaston, Wihurin Rahaston ja Olvi-säätiön apurahat sekä kapellimestari Mikko Franckin lahjoitus.