Nuorta voimaa! – Sinfoniaorkesteri Vivo ja Orkester Norden konsertoivat yhdessä Mikkelin Musiikkijuhlilla ja Lahden Sibeliustalossa

Kesällä 2024 koetaan harvinainen nuoriso-orkesterien yhteinen voimannäyte, kun pohjoismainen Orkester Norden ja suomalainen Sinfoniaorkesteri Vivo yhdistävät rivinsä kahden konsertin ajaksi.

Orkesterit konsertoivat yhdessä 6.8. Mikkelin Musiikkijuhlilla sekä 7.8. Lahden Sibeliustalossa kapellimestarinaan Erkki Lasonpalo ja solistinaan viulisti Lilja Haatainen. Ohjelmassa kuullaan Kabalevskin Colas Breugnon -alkusoitto, Lilja Haataisen tähdittämä Pablo de Sarasaten Carmen-fantasia sekä Šostakovitšin 9. sinfonia.

6.8. Nuorta voimaa Mikkelin Musiikkijuhlilla

Mikkelin Musiikkijuhlat tukee nuorten orkesteritoimintaa Suomessa järjestämällä festivaalilla vuosittain Sinfoniaorkesteri Vivon konsertin, jossa suomalaisnuoret 13-vuotiaista alkaen saavat kokemusta konsertoimisesta suuren ohjelmiston parissa.

Sinfoniaorkesteri Vivo on toiminut lahjakkaiden orkesterisoittajien hautomona vuodesta 1986 ja sen taiteellisina johtajina ovat toimineet mm. Kari Tikka, Mikko Franck ja viimeisimpänä Erkki Lasonpalo.

Yhteistyö alkoi, kun Orkester Nordenin taiteellinen johtaja Ilkka Uurtimo ehdotti Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimivalle Lasonpalolle perinteiseen nuoriso-orkesteriyhteistyöhön kansainvälistä laajennusta.

Mikaelin lavalle sopii myös 88-henkinen Philharmonia Orchestra Lontoosta, joten Nordenin soittajia mahtui hyvin mukaan vivolaisten pulttikavereiksi!

Siinä missä Vivon periodeille osallistuu suomalaisia soittajia hyvinkin nuorista ammattiopiskelijoihin, Orkester Norden on pohjoismainen ammattiopiskelijoiden orkesteri, jonka soittajisto tulee kaikkialta Pohjoismaista sekä Baltiasta. Norden on toiminut Pohjoismaisen Lions -järjestön tuella vuodesta 1993 alkaen, ja se on tasoltaan Euroopan muihin nuoriso-orkestereihin verrattavissa oleva orkesteri. Suomalaisia toiminnassa on ollut vuosittain mukana noin 20. Monet suomalaisnuoret soittavat myös sekä Nordenissa että Vivossa tai vaihtelevat näiden välillä.

7.8. Nuorta voimaa Lahden Sibeliustalossa

Orkesteri Nordenin harjoitusleirillä nuoria soittajia kouluttavat alan ammattilaiset pohjoismaista, minkä jälkeen perinteisesti suunnataan konserttikiertueelle. Tänä vuonna kiertue pitää sisällään Mikkelin lisäksi konsertin Lahden Sibeliustalossa, jossa Orkester Norden tavallisestikin konsertoi Suomen kautensa aikana.

Sinfoniaorkesteri Vivo ja Orkester Norden toimivat merkittävinä suomalaisen ja pohjoismaisen orkesteriosaamisen kannattelijoina hyvin kilpaillulla alalla. Orkester Norden avaa lahjakkaille opiskelijoille väylän myös kohti kansainvälistä ammattikenttää tarjotessaan heille maksuttoman tilaisuuden työskennellä varhaisessa vaiheessa uraa korkeatasoisten kouluttajien ja kapellimestarien kanssa. Noin 70 prosenttia Orkester Nordenin sekä Vivon soittajista on sijoittunut ja sijoittuu myöhemmin urallaan maailmalla eri ammattiorkestereihin, minkä takia nuoriso-orkesterien toiminnan tukeminen on koko orkesterikentälle valtavan tärkeää.

Mikkelin Musiikkijuhlat järjestetään 3.-11.8.2024.